Συστατικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό προβάτσες
- 4 μπριζόλες χοιρινές
- 2 πατάτες μεγάλες
- ½ ματσάκι μάραθο
- 2 ποτήρια κρασιού λάδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
Οι προβάτσες είναι το χόρτο του φυτού που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, τα αμάραντα. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα μαγειρεύουν με χοιρινό, συνήθως, ή και με μπακαλιάρο (συνήθως παστό) κάνοντας και αυγολέμονο.
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα άφθονο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τις προβάτσες και τις αφήνουμε να βράσουν. Όταν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, οι προβάτσες πρέπει να “κρατάνε”, δεν θέλουμε να έχουν βράσει πολύ. Τις βγάζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
Βράζουμε το χοιρινό σε νερό. Από το ζωμό, κρατάμε 4 ποτήρια του νερού.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χοντροκομμένες πατάτες. Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμύδι, το ψιλοκομμένο μάραθο, τις προβάτσες που έχουμε βράσει και το λάδι. Τέλος, προσθέτουμε τα 4 ποτήρια από τον ζωμό του κρέατος, το βρασμένο χοιρινό, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να χυλώσει. Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητος το βράσιμο δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 15 λεπτά της ώρας.
Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε 2 αυγά, με χυμό από 2 λεμόνια, ενώ προσθέτουμε σιγά-σιγά 2 κουταλιές ζωμού από το φαγητό μας, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό (όχι καυτό, διότι το αυγό θα κόψει). Όταν ακόμα το φαγητό είναι χλιαρό, το περιχύνουμε με το αυγολέμονο και οι προβάτσες με χοιρινό είναι έτοιμες για σερβιρισμα.
Η νηστίσιμη εκδοχή της συνταγής προκύπτει αν αντικαταστήσετε τις χοιρινές μπριζόλες με μπακαλιάρο και τα αυγά με χυλό από αλεύρι.