Μια πρόσφατη συνομιλία με τον γεωπόνο Βαγγέλη Κουκουζή, μας δίνει κάποια εικόνα για το πώς και γιατί η Νάξος είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα .
«Όλα αρχίζουν με τι είδους τροφές τρώνε οι αγελάδες και οι κατσίκες », εξηγεί ο κ. Κουκουζής. «Τα ζώα στη Νάξο βόσκουν ελεύθερα σε ορεινούς βοσκότοπους και απολαμβάνουν εκτός των άλλων και την αφθονία και ποικιλία των αρωματικών φυτών και άγριων χόρτων. Ως εκ τούτου, το γάλα που παράγουν έχει απλά καλύτερη γεύση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η μορφολογία του νησιού.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουζή, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Νάξου συμβάλλουν στο να γίνει γόνιμο το έδαφος του νησιού. Οι φυσικοί υδατικοί πόροι και τα διαστήματα ηλιοφάνειας, συμβάλλουν επίσης. Σημαντικά, επίσης, είναι τα βουνά της Νάξου. Διαθέτοντας το υψηλότερο όρος των Κυκλάδων, το Όρος Ζα, το νησί απολαμβάνει την πολυτέλεια της φιλοξενίας των σπόρων που μεταφέρει σε αυτό ο άνεμος.
Όπως εξηγεί ο κ. Κουκουζής, «ο άνεμος φέρνει μυριάδες σπόρους από την περιοχή της Αττικής (που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοιτίδες αρωματικών φυτών στην Ευρώπη), καθώς και από άλλες περιοχές. Καθώς ταξιδεύουν πάνω από τις Κυκλάδες, οι σπόροι προσκρούουν στα βουνά εδώ στη Νάξο και πέφτουν στο έδαφος. Το εύφορο έδαφος, με σποραδικές βροχές το χειμώνα και τη συνεχή ηλιοφάνεια το υπόλοιπο του έτους, φροντίζει για τα υπόλοιπα.»