Γεωλογικό Mουσείο Απειράνθου

Γεωλογικό Mουσείο Απειράνθου

Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου

Είσοδος ελεύθερη

Τα εκθέματα του Μουσείου δίνουν στον επισκέπτη εικόνα της γεωλογίας και των πετρολογικών ενοτήτων της Νάξου και του Νοτίου Αιγαίου και της σημασίας των ορυκτών και των προϊόντων κατεργασίας τους για την οικονομία και τον πολιτισμό, αφού τα ορυκτά ήταν και είναι παντού στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Η Νάξος είναι μία παγκόσμιας κλίμακας περίπτωση συμπλέγματος μεταμορφικού πυρήνα, περίφημη για τον μιγματιτικό της δόμο και την εντυπωσιακή συγκεντρική ανάπτυξη των ισόβαθμων μεταμορφικών καμπυλών. Μία πλούσια ποικιλία πετρωμάτων και ορυκτών εμφανίζεται στη Νάξο. Η Νάξος απετέλεσε αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών με σκοπό την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου, γεγονός που την αναδεικνύει σε πόλο έλξης γεωλόγων και γεωτουριστών. Κάθε χρόνο πλήθος φοιτητών που σπουδάζουν Γεωεπιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται το νησί για εκπαίδευση πεδίου.

Τι να δείτε;
Ο επισκέπτης – ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει και τα ενδιαφέροντά του – έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε εκθέματα, χάρτες και πρωτότυπες επεξηγηματικές πινακίδες, που καλύπτουν μεγάλη σειρά θεμάτων γεωλογικού περιεχομένου.
Οι απαραίτητες πληροφορίες σε ελληνική και αγγλική γλώσσα δίνονται με απλό τρόπο, προσιτό σε μη-ειδικούς.
Ο επισκέπτης αρχίζει την πορεία του από την «Αίθουσα Νάξου» και συνεχίζει στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος».

«Αίθουσα Νάξου»: Θεματικό περιεχόμενο – εκθέματα

  • Το φυσιογραφικό πλαίσιο, οι τοπικές κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες.
    Η γεωλογική δομή της Νάξου (με γεωλογικό χάρτη και απλουστευμένη επεξήγηση της γεωλογικής της εξέλιξης).
  • Αντιπροσωπευτικά δείγματα των πετρωμάτων που συναντώνται στη νήσο.
  • Ορυκτές ύλες της Νάξου (μάρμαρο, σμύριδα) για να τονισθεί η διαχρονική συμβολή τους στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Επίσης Παλαιολιθικά τέχνεργα (εργαλεία) και δείγματα πυριτιολίθου από τη Στελίδα, όπου η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε τη λειτουργία εργαστηρίου επεξεργασίας λίθου ακόμη και πριν περίπου 260.000 χρόνια.

Γεωλογικό-Mουσείο-Απειράνθου-4   Γεωλογικό-Mουσείο-Απειράνθου-5  Γεωλογικό-Mουσείο-Απειράνθου-6

  • Σμύριδα και προϊόντα που παράγονται με χρήση σμύριδας.
  • Ορυκτά της σμύριδας και των πετρωμάτων της Νάξου.
  • Η Ιστορία εξόρυξης της σμύριδας στη Νάξο και τα εργαλεία των σμυριδωρύχων.
  • Η Γένεση της σμύριδας σε επεξηγηματική πινακίδα.

 

Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος»: Θεματικό περιεχόμενο – εκθέματα

  • Γεωλογία του Νοτίου Αιγαίου με έμφαση στη λεγόμενη «Αττικο-Κυκλαδική Γεωτεκτονική Ενότητα».
    Σε προθήκες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών από τους κρίσιμους λιθολογικούς σχηματισμούς του Νοτίου Αιγαίου (κυανοσχιστόλιθοι, εκλογίτες, μάρμαρα, πρασινοσχιστόλιθοι, γνεύσιοι, γρανιτοειδή, ηφαιστίτες από το Ενεργό Ηφαιστειακό Τόξο του Νοτίου Αιγαίου), ιδιαίτερα από τις Κυκλάδες, τη ΝΑ Αττική και τη Νότια Εύβοια. Επίσης εκτίθενται δείγματα ορυκτών υλών, οι οποίες από την αρχαιότητα έως σήμερα υπήρξαν αντικείμενο εξόρυξης και επεξεργασίας συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομία (από Λαύριο, Μήλο, Σέριφο, Νάξο, Πάρο, Σίφνο, ‘Ανδρο, Κύθνο κ.α.).

 

  • Ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από το Νότιο Αιγαίο. Σε αυτά περιλαμβάνονται δείγματα κυρίως από Σέριφο, Λαύριο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Μήλο, Πάρο, Σίφνο, Σαντορίνη, Αμοργό, Άνδρο, Ν. Εύβοια, Κύθνο.

  • Εντυπωσιακής ομορφιάς ορυκτά από το Αιγαίο και περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.
  • Απολιθώματα από το Αιγαίο και τον κόσμο.
  • Επεξηγηματική απεικόνιση του «Κύκλου των Πετρωμάτων» και χαρακτηριστικά δείγματα από κάθε κατηγορία.
  • Επεξηγηματική απεικόνιση της σημασίας των ορυκτών υλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πλήθος χαρακτηριστικών δειγμάτων μεταλλικών και μη-μεταλλικών ορυκτών.
  • Προθήκη με πλήρη σειρά Ελληνικών Ορυκτών Υλών και προϊόντων επεξεργασίας τους. Επίσης σειρά δειγμάτων Ελληνικών μαρμάρων.
  • Δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών υλών του οφιολιθικού συμπλέγματος Τροόδους της Κύπρου (σε ιδιαίτερη βιτρίνα με επεξηγηματική πινακίδα).
  • Φθορίζοντα ορυκτά σε θάλαμο με υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Εκπαίδευση
Φέρνοντας τα παιδιά στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου ανοίγετε τα μάτια τους στον κόσμο των ορυκτών και τους δίνετε την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά τους και τη σημασία τους στην καθημερινή μας ζωή. Δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και μικρούς επισκέπτες του Μουσείου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το «Μάρμαρο της Νάξου» και τη «Σμύριδα» και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τον κόσμο των ορυκτών (πρόγραμμα «Αναγνώρισης Ορυκτών»).

 

Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου υπάγεται διοικητικά στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Λειτούργησε σαν συλλογή ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων από το 1964 στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου. Μεταστεγάσθηκε σε χώρο πλησίον του σημερινού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και μετέπειτα στη σημερινή του θέση στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Η «Αίθουσα Νάξος» δημιουργήθηκε το 2016. Ο παλαιός χώρος του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου διαμορφώθηκε ως «Αίθουσα του Αιγαίου και του Κόσμου». Ο σχεδιασμός των Αιθουσών, η σύνθεση των ενημερωτικών κειμένων και ο εμπλουτισμός της συλλογής με σειρά νέων δειγμάτων έγινε με την πρωτοβουλία και αφιλοκερδή προσφορά του Ομότιμου Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Σκαρπέλη.

 

  Μάιος-Σεπτέμβριος
(Οκτώβριος κατόπιν συνεννόησης με Δήμο Νάξου)
  11:00-16:00
  Απείρανθος   22850 61725

 

Related posts