Εκπέμπει μια αύρα μοναδική αυτό το νησάκι, που μοιάζει να κολυμπάει μόνο του στην άκρη των Κυκλάδων.
Ίσως γι’ αυτό το διάλεξε ο Διόνυσος για να κρύψει εκεί την Αριάδνη, ίσως γι’ αυτό όσοι το επισκέπτονται δηλώνουν ερωτευμένοι. Φιλόξενη, πολυποίκιλη και αυθόρμητη, η Δονούσα, κόντρα στο ρεύμα που επικρατεί στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα, προσφέρει την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την απλότητα, που κάποτε ήταν συνώνυμα με τις διακοπές στις Κυκλάδες.
Γραφικά χωριά, ειδυλλιακές τοποθεσίας, συγκλονιστικές ακτές και παραλίες που προσφέρουν οπτική και ηχητική χαλάρωση, συνθέτουν ένα επίγειο παράδεισο που θα σας γοητεύσει.
Το νησί έχει επιφάνεια 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 140 περίπου μόνιμους κατοίκους, που νιώθουν ευτυχείς για τον τόπο διαμονής τους και ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και, τα τελευταία χρόνια, με τον τουρισμό.
Ο κεντρικός δρόμος που ενώνει τον Σταυρό, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τους υπόλοιπους τρεις λιλιπούτειους οικισμούς τη Μεσαριά, το Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα έχει μήκος 13 χλμ. ενώ υπάρχει και μικρότερος περιφερειακός δρόμος στο δυτικό τμήμα.
Τη Δονούσα όμως θα τη γνωρίσετε πραγματικά μέσα από τα μονοπάτια της και κάνοντας το γύρο των ακτών της. Η τουριστική υποδομή που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται καλύπτει προς το παρόν τις ανάγκες του νησιού, ενώ δεν έχει αλλοιώσει ούτε στο ελάχιστο την αυθεντικότητά του.
Οι περισσότερες ταβέρνες και τα ουζερί με τους αξέχαστους θαλασσινούς μεζέδες και όχι μόνο, είναι συγκεντρωμένα στο λιμάνι, αλλά υπάρχουν μερικές ακόμα στο Μερσήνι και σε κάποιες παραλίες.
Οι εποχές που το ταξίδι μέχρι τη Δονούσα ήταν τόσο… περιπετειώδες, που συγκρινόταν με το ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Νάξο και τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες, ενώ όλο το χρόνο υπάρχουν και συχνά δρομολόγια από τον Πειραιά.