Όταν ο ιδρυτής της εταιρίας SwimTrek, Simon Murie, αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία του το 2003, ο πρώτος προορισμός που ήρθε στο μυαλό του ήταν η Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, πιο συγκεκριμένα, η Νάξος και τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Κέρος.
Προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού και adventure travel, η SwimTrek οργανώνει θαλάσσιες εκδρομές για κολυμβητές.
Η ομάδα κολυμβητών, που αποτελείται από 11 άτομα ανά εκδρομή, συμμετέχει σε διαδρομές κολύμβησης μεταξύ των νησιών των Μικρών Κυκλάδων, συγκεκριμένα τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Κέρο, τα Κουφονήσια καθώς και τη Νάξο.
«Η εγγύτητα αυτών των νησιών – με μικρές αποστάσεις μεταξύ τους (από 1 ως 4 χλμ) – η τοποθεσία, το φυσικό περιβάλλον και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αυτού του συγκροτήματος προσέφεραν σε εμάς τις κατάλληλες συνθήκες για το concept του SwimTrek», εξηγεί ο Murie. «Είναι μια μορφή «island hopping» αλλά αντί να επισκεπτόμαστε αυτά τα νησιά με το σκάφος, πάμε κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα».
«Η απλότητα και η ανεπεξέργαστη φύση αυτών των νησιών — οι αμμώδεις ακτές, οι παρθένες παραλίες, η ποιότητα και η ασφάλεια της θάλασσας, είναι οι λόγοι που διαλέξαμε αυτά τα νησιά ως προορισμό εκδρομών του SwimTrek. Η πρόσβαση σε αυτά να νησιά είναι ιδανική για μας», λέει ο Murie. «Γιατί μετά από μια διαδρομή κολύμβησης χιλιόμετρων στην θάλασσα, δεν θέλει κάνεις να βγει και να περπατήσει πάνω σε πέτρες και βράχια».
Τα εβδομαδιαία τουρ ξεκινάνε τον Μάιο και προγραμματίζονται κατά την διάρκεια της σεζόν έως και τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τον Murie, βασική προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στην εκδρομή είναι να έχει την δυνατότητα να κολυμπήσει 5 χλμ. σε μια μέρα. Η ομάδα χωρίζεται σε τρεις κατηγόριες: γρήγορη, μεσαία και αργή, ανάλογα με το επίπεδο και την ικανότητα κολύμβησης. Κάθε ομάδα συνοδεύεται από σκάφη συνοδείας που είναι εξοπλισμένα με ναυαγοσώστες και έμπειρο αρχηγό (πιλότο) της ομάδας. Υπολογίζεται ότι οι κολυμβητές που ανήκουν στο επίπεδο «γρήγοροι» μπορούν να κολυμπήσουν περίπου 1,6 χλμ. (ή 1 μίλι) σε 18 λεπτά, αυτοί που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο κολυμπούν 1 μίλι σε 25-30 λεπτά, ενώ οι κολυμβητές του ‘αργού’ επιπέδου χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο από τους προηγούμενους.
«Οι κολυμβητές, κατά μέσο όρο, εξηγεί ο Murie»,«βρίσκονται στη θάλασσα για περίπου 3 ώρες ή λιγότερο, και έχουν πάντα τη δυνατότητα να βγουν έξω από το νερό , να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι, να ξεκουραστούν, και μετά να συνεχίσουν».
Τα καθημερινά δρομολόγια διαφέρουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά περιλαμβάνουν αποστάσεις που αρχίζουν με το ελάχιστo των 1-1,5 χλμ. για ορισμένες παράκτιες διαδρομές, όπως π.χ. αυτή που πάει γύρω από τη Σχοινούσα και γύρω από την Ηρακλειά, μια διαδρομή των 2 χιλιόμετρων: όπως π.χ. αυτή της Σχοινούσας προς το νησάκι Φιδούσα, των 3,5 χιλιόμετρων όπως π.χ. την διαδρομή από Σχοινούσα – Ηρακλειά. Οι πιο δύσκολες διαδρομές ειναι των 4 χιλιομέτρων όπως π.χ. η διαδρομή από το Άνω Κουφονήσι προς της Κέρο ή από τη Νάξο προς το Άνω Κουφονήσι.
Το ημερήσιο πρόγραμμά συνήθως ξεκινάει το πρωί με την μεγαλύτερη σε απόσταση διαδρομή των περίπου 3 με 3,5 χιλιομέτρων. Η απογευματινή διαδρομή συμπληρώνει το ημερήσιο στόχο των 5χλμ με μια μικρότερη σε απόσταση διαδρομή των περίπου 1,5-2 χιλιομέτρων.
«Και αν τη συγκεκριμένη μέρα έχει ανέμους», λέει ο Murie, δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ένα νησί, μπορούμε συνήθως να βρούμε ένα σημείο στο οποίο να μπορούμε να κολυμπήσουμε».
Για περισσότερες πληροφορίες: www.swimtrek.com