Συστατικά
Για το φύλλο
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σταγόνες ξύδι
- 3 πρέζες άρωμα βανίλιας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- τον κρόκο από 1 αυγό
- νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
- 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- ½ κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 3 κρόκους αυγών
- 3 ολόκληρα αυγά
- 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- λίγο γάλα προαιρετικά
- λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού
- λίγη κανέλα σκόνη για να ραντίσουμε τα μελιτίνια
Οδηγίες Παρασκευής
Ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και στο κέντρο ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ζυμώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να έχουμε μια λεία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Γέμιση
Βάζουμε τη μυζήθρα σε μια λεκάνη και τη λιώνουμε με το πιρούνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στη λεκάνη με τη μυζήθρα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Βάζουμε τη μυζήθρα σε μια λεκάνη και τη λιώνουμε με το πιρούνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στη λεκάνη με τη μυζήθρα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και τη στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με βούτυρο (φροντίζουμε το φύλλο να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού). Ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί, τη στρώνουμε να είναι ομοιόμορφη και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε το γλυκό στους 170° για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.
Πηγή | Άννα Δανέζη (το Αννιώ) |