Η Νάξος διακρίνεται παραδοσιακά για τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ανθότυρο, κοπανιστή και άλλες πολλές ποικιλίες. Νησί με κτηνοτροφική παράδοση, η Νάξος διαθέτει τυροκομεία που αφοσιώνονται στην επεξεργασία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων τα οποία διανέμονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει ο αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τυροκομεία του νησιού, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες και τεχνικές επεξεργασίας και παραγωγής των αγνών πρώτων υλών του νησιού. Η Νάξος σας καλεί να βιώσετε την εμπειρία παραγωγής και να γευτείτε τη φύση της!