Το φαγητό που θα βρείτε στη Δονούσα βασίζεται περισσότερο στην παραδοσιακή σπιτική ελληνική κουζίνα με πολύ φρέσκο ψάρι, νόστιμο ντόπιο κρέας και κατσαρόλες γεμάτες με διάφορα μαγειρευτά…
Οι γεύσεις του Αιγαίου – χταπόδι, καλαμαράκια, σαρδέλες, μαρίδα, αθερίνα κ.α. – αποτελούν τη μεγαλύτερη «μερίδα» πιάτων που θα βρείτε στις ταβέρνες του νησιού, όπως και η ψαριά της ημέρας μαζί με φρέσκα χόρτα και λαδολέμονο…
Φυσικά υπάρχει και η μεγάλη ποικιλία κρεάτων, αλλά και οι χορτοφάγοι θα βρουν διάφορα φρέσκα εποχιακά λαχανικά του τόπου: φασολάκια, πιπεριές, ντομάτες, αγγουράκι, μελιτζάνες …
“Must” του καλοκαιριού παραμένουν πάντα οι μεζέδες με παγωμένο ούζο ή το δημοφιλές και δροσερό ντόπιο ρακί.
Το πρωινό σας καφέ και το βραδινό σας ποτό θα τα απολαύσετε στα δημοφιλή καφέ- beach bar στην παραλία του Κέδρου, λίγα λεπτά από το Σταυρό, στο μπάρ Σκαντζόχοιρος στο λιμάνι και στο Corona Borealis στην παραλία του Σταυρού.
Στη Δονούσα οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στη Χώρα γνωστή ως Σταυρός: Το Κύμα στο λιμάνι (ανοιχτά μόνο το καλοκαίρι) σερβίρει φαγητά της κατσαρόλας, ενώ Ο Καπετάν Γιώργης στην παραλία (ανοιχτά όλο το χρόνο) σερβίρει θαλασσινά όπως καλαμάρια, χταπόδι και φρέσκο ψάρι καθώς και ψητά της ώρας. Οι ταβέρνες Μελτέμι και Ηλιοβασίλεμα επίσης σερβίρουν πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ενώ το σουβλάκι θα το απολαύσετε στο Ιππόκαμπος.
Επί της παραλίας το εστιατόριο Corona Borealis μεταλλάσσεται το βράδυ σε beach bar.
Ταβέρνες στο Μερσίνη
Λίγα χιλιόμετρα μακριά (5 χλμ) από τη Χώρα και λίγα μόλις λεπτά με το αυτοκίνητο, στο όμορφο χωριό Μερσίνη, το εστιατόριο Η Κόρη του Μιχάλη προσθέτει μια σύγχρονη πινελιά στα παραδοσιακά του πιάτα. Επίσης, στο Μερσίνη, στην ταβέρνα Tzi –Tzi μπορείτε να γευτείτε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.
Στην Καλοταρίτισσα
Στο γραφικό όρμο της Καλοταρίτισσας, θα βρείτε τη μοναδική ταβέρνα Μήτσος (ανοιχτά μόνο το καλοκαίρι), κλασικό στέκι της περιοχής. Η ιδιοκτήτρια οικογένεια το χειμώνα λειτουργεί εστιατόριο στην Αθήνα.