Φάβα Σχοινούσας με Χταποδάκι Μαγειρευτό

Φάβα Σχοινούσας με Χταποδάκι Μαγειρευτό

Προετοιμασία φάβας:


• Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
• Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινίσει να βράζει.
• Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.
• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτα διαστίματα.
• Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό
• Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά.
• Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
• Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της

Προετοιμαία χταποδιού:
• Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το κράσι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
• Ρήχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.
• Χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε, λίγο πρίν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
• Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι.
• Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.

Υλικά Φάβας:

  • 500 γρ. Φάβα Σχοινούσας
  • 
1 λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Υλικά για το Χταποδάκι:

  • 1,5 κιλό χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2­-3 cm
  • 4­-5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 
2 τομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 
50 ml ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 2-­3 φύλλα δάφνης
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2-­3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • αλάτι
  • 
πιπέρι
  • θυμάρι

 

 

Πηγή Γιάννης Καρακατσάνης, Εστιατόριο Μικρές Κυκλάδες

 

Related posts