Προετοιμασία φάβας:
• Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
• Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινίσει να βράζει.
• Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.
• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτα διαστίματα.
• Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό
• Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά.
• Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
• Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της
Προετοιμαία χταποδιού:
• Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το κράσι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
• Ρήχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.
• Χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε, λίγο πρίν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
• Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι.
• Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.
Υλικά Φάβας:
- 500 γρ. Φάβα Σχοινούσας
- 1 λίτρο νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για το Χταποδάκι:
- 1,5 κιλό χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2-3 cm
- 4-5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 τομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 50 ml λευκό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 λίτρο νερό
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
Πηγή | Γιάννης Καρακατσάνης, Εστιατόριο Μικρές Κυκλάδες |