23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2024

23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2024

Το Φεστιβάλ Νάξου είναι η μεγάλη καλλιτεχνική πλατφόρμα, που επεξεργάζεται, δημιουργεί και προβάλλει τις σημαντικότερες δράσεις πολιτισμού στη Νάξο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εικαστικές τέχνες, θέατρο, μουσική, σύγχρονος χορός και λόγος, συγκροτούν τη σπουδαία πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες, σημείο αναφοράς για ανάλογες διοργανώσεις στην επικράτεια και ισχυρός μοχλός ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στη Νάξο.

Στη μακρόχρονη πορεία των εικοσιτεσσάρων χρόνων, ο θεσμός διατηρεί σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με επιλεγμένες συνεργασίες τόσο με διακεκριμένους εκπροσώπους από όλο το φάσμα των τεχνών, όσο και με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο πάντα την ψυχαγωγία, την αισθητική και πνευματική ανάταση το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλο το τοπικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στο νησί, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε ιστορικούς χώρους που αγκαλιάζουν, εμπνέουν και αναδεικνύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα.

Το Φεστιβάλ Νάξου 2024 τελεί υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

Ιούνιος 2024

Στέλιος Κρασανάκης, καλλιτεχνική διεύθυνση – Μάριος Βαζαίος, διεύθυνση παραγωγής

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 “Φώσφορος& Έσπερος - Διάλογος”  

Εικαστικά έργα και εγκαταστάσεις in situ δυο σημαντικών Λιθουανών καλλιτεχνών, των: Σάουλιους Βάλιους και Ντιάνα Ρατσαβιτσιούτε.

Ο τίτλος της έκθεσης αποκαλύπτει το νήμα της καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Με οδηγό την Ελληνική μυθολογία οι καλλιτέχνες από τον Ευρωπαϊκό Βορρά θα επιχειρήσουν με τα εκφραστικά μέσα που χειρίζονται, να εγκλιματιστούν στον Κυκλαδίτικο τόπο και να συνδιαλλαγούν με τα έργα του Γερμανικής καταγωγής, Ναξιώτη καλλιτέχνη Κλάους Φάϊφερπου βρίσκονται ήδη ως παρακαταθήκη μέσα στον ιστορικό χώρο του Πύργου Μπαζαίου, όπου θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μήνες η έκθεση.

Η διάρκεια της έκθεση σηματοδοτεί τη χρονική περίοδο του Φεστιβάλ, από 8 Ιουνίου έως 6 Οκτωβρίου 2024, καλύπτει ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν και βρίσκεται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Britta BreuersΜάριος Βαζαίος

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Διάρκεια: 8/6 – 6/10/2024, καθημερινά εκτός από Δευτέρα

ΘΈΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΛΟΓΟΣ

Πα. 21/6 | 20.00 | “Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού”

Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

Τε. 24/7|21.30| Γιάννης Ζευγόλης: βιολί – Αχιλλέας Περσίδης: λαούτο, κιθάρα |“Μέσα στον  Ήχο και στον Χρόνο – Duetto

Δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες σε μια βραδιά ορχηστρικών συνθέσεων, που σηματοδοτούν την ιδιαίτερη πορεία του καθενός μέσα στον Ήχο και στο Χρόνο. Ο Γιάννης Ζευγόλης και ο Αχιλλέας Περσίδης ενώνουν τις ξεχωριστές μουσικές τους ταυτότητες σε έναν ήχο που καθορίζεται από τον γεωγραφικό χώρο, τον αυτοσχεδιασμό που υπακούει στη φόρμα, τη στέρεη μελωδία. Απόφαση και των δύο, να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες συνθέσεις τους με τον πιο λιτό και, ως εκ τούτου, τον πιο εκτεθειμένο τρόπο — το ντουέτο.

Κυ. 28/7 |21.30|“HIKARU 輝  ακτίνα φωτός”

Μια παράσταση site specific, ένα installation που μεταμορφώνεται, αλλάζει και μεταλλάσσεται … δεν είναι ποτέ η ίδια. Όπως κι η φύση, όπως εμείς, όπως κάθε τι γύρω μας που μας περιβάλλει..

Hikaru στα γιαπωνέζικα σημαίνει ακτίνα φωτός και συμβολίζει εκείνη την ακτίνα που φωτίζει το μονοπάτι μας μέσα στο σκοτάδι, που θρέφει το πνεύμα μας, συμβολίζει τον μη χρόνο, τον ού τόπο, την ειρήνη που είναι εκεί για να μας συμφιλιώσει με όλα εκείνα που μας βασανίζουν..

Σύλληψη: Αναστασία Παράβα, Damiano Privitera. Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης. Ηλεκτρο-ακουστικός ήχος, ηχοτοπία: Éliane Radigue. Μουσική: Arvo Pärt, Joesef. 

Κίνηση, εμψύχωση σκιάς, φώτα, αφήγηση: Αναστασία Παράβα.

Τρ. 30/7 |21.30 |Παντελής Θαλασσινός – Μανόλης Ανδρουλιδάκης | “2 Κιθάρες – 2 Φωνές”

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτηκαι κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπικήτους δισκογραφία αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως Μ. Θεοδωράκης, Μ.Χατζιδάκις, Μ.Λοϊζος κ.α.

Τρ.6/8|21.30|Στέφανος Κορκολής – Σοφία Μανουσάκη – “Τραγουδάμε τους ποιητές μας”

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός κ.α) όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ.Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση ), σε σύνθεση Σ.Κορκολή.

Ένα μουσικό πρόγραμμα με ποιήματα που έγιναν τραγούδια. 

Πε.8/8 & Πα.9/8 |21.30|Ο Πόλεμος Των Ρομαντικών

Ρεσιτάλ πιάνου από τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, μεταφέρει τον ακροατή στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, στηδημιουργική σύγκρουση ανάμεσα στη μουσική αισθητική του Γιοχάννες Μπραμς και του Φραντς Λιστ. Χορογραφία: Θεανώ Ξυδιά. Χορός: Ναταλία Μπάκα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Κυ.11/8 |21.30|”Παθιασμένοι διάλογοι για βιολίκαι πιάνο”

Με δυο ταλαντούχους νέους μουσικούς: τη Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο και τον Thomas Lefort,βιολί.

Τοπρόγραμμα περιλαμβάνειμερικές από τιςπιο δημοφιλείς σελίδες του ρομαντικούρεπερτορίου με τη σονάτα του Franck γιαβιολί και πιάνο ενώ το δεύτερο μεροςαποτελείται απο εργα του Ισπανού Manuel deFalla με ισπανική φολκλορική διάθεση καιτο δεξιότεχνικό έργο τσιγγάνικωνεπιρροών La Zingaresca.

Τρ.13/8 |21.30|“Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα”
Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου αξιοποιεί τις μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας του 19ου και 20ου αιώνα σε μια σκηνική προσέγγιση με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις των μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το  μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές βρίσκεται στο επίκεντρο. Τρεις θηλυκές μορφές, που ερμηνεύονται από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, συνδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας, μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας

Ερμηνεύουν:ΜιχάληςΑναγνώστου, ΜανούσοςΓεωργόπουλος, ΠλάτωναςΓιώργοςΠερλέρος.

Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Πε. 15/8 |21.30|Γιάννης Ζευγόλης – “Με Βιολιά και με τσαμπούνες”

Ήχοι και δρόμοι  που κληροδότησε το χθες.Μουσικές από τις θάλασσες του Αιγαίουόπως παίζονταν κάποτε στους τόπους καταγωγής μας, τότε που οι άνθρωποι γλεντούσανε την μοίρα τουςμε το τραγούδι και το χορό τους.

Γιάννης Ζευγόλης, βιολί – Διονυσία Παπούλη φωνή, κρουστά – Ματθαίος Ζευγόληςλαούτο,φωνή – Κώστας Σιδερής λαούτο – Γιάννης Αντωνίου(Φυσάλης) τσαμπούνα – Μανωλης Βάσιλας(Παλιός) ντουμπάκι.

Τε. 21/8|21.30| Μαρία Παπαγεωργίου – Live

Με τη δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσειςv αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας καιτη συνεργασία της με σημαντικούς

ανθρώπους στην ελληνική και διεθνή πλέον δισκογραφία, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους.

Μαρία Παπαγεωργίου: κιθάρα, loops, davul, handpans. Ευριπίδης Ζεμενίδης: ηλεκτρική κιθάρα, programming. Γιώργος Θεοδωρόπουλος: synths.

Σα. 24/8 |21.30| Νίκος Αντωνόπουλος – “Μπλε κλωστή”

Το φετινό καλοκαίρι, ο Νίκος Αντωνόπουλος κάνοντας ένα διάλειμμα από τις περιοδείες των Usurum, παρουσιάζει την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, συνδυάζοντας το αναλογικό παρελθόν με την ψηφιακή εποχή, με κιθάρα, φωνή και ηλεκτρονικά.

Κυ. 1/9 | 21.30| Josep Tero – “Paul Valéry-Cavafy”

Ένα ρεσιτάλ-συναυλία όπου ο ήχος της φωνής, της κιθάρας και του ακορντεόν γίνεται η γλώσσα της Μεσογείου. Μέσα από το ποίημα «Cimetière marin» του Paul Valéry και ποιημάτωντου Κ.Π. Καβάφη, μελοποιημένα από τον Josep Tero και την ηχογραφημένη φωνή της Μαρίας Φαραντούρηστην αφήγηση.

Όπως κάθε χρόνο βραδιές λόγου, διαλέξεις, προβολές αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εμπλουτίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  και αναζωογονούν τον παραθερισμό με τέχνη στη Νάξο.  

Συντελεστές ΦΝ

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέλιος Κρασανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος |Τ. 6937 167129

Τεχνική Υποστήριξη:Μιχάλης Μαθιάσος

Επικοινωνία: Όλγα Ορφανίδου

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός

E. naxosculture@gmail.com

Χώρος:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402

Προπώληση εισιτηρίων από τις 17 Ιουλίου 2024:
Πύργος Μπαζαίου | Τ. 22850 31402
Cafe Cream, παραλία Χώρας Νάξου |Τ. 22850 24312

Info:bazeostower.com| naxosfestival.gr

Related posts