Η μικρή Σχοινούσα με τη δαντελωτή της ακτογραμμή προσφέρει πολλές δυνατότητες θαλάσσιων διαδρομών με ιστιοπλοϊκό.
Αφετηρία σας μπορεί να είναι το λιμάνι της Σχοινούσας, το Μερσίνι, που βρίσκεται στο βάθος ενός όρμου με άνοιγμα προς τα νοτιοδυτικά.
Η είσοδος του όρμου εντοπίζεται, μόλις αντικρίσει κανείς το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα δυτικά του.
Tο Μερσίνι θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Μπορείτε να πρυμνοδετήσετε στη Δ πλευρά του κρηπιδώματος σε βάθη 6-7 μ.
Στο βάθος του όρμου, στη μέση της παραλίας, υπάρχει μικρό χαμηλό κρηπίδωμα όπου τα βάθη δεν ξεπερνούν τα 2 μ.
Ο βυθός είναι αμμώδης με φύκια και λάσπη και αρκετά καλό κράτημα. Τα περισσότερα σκάφη αγκυροβολούν αρόδο στο βάθος του όρμου (σε βάθη 4-8 μ.) μπροστά από τη μικρή παραλία.
Ο πυθμένας είναι άμμος και φύκια και θα πρέπει κανείς να βεβαιώνεται ότι η άγκυρά του έχει «πιάσει».
Ο όρμος προσφέρει πολύ καλό καταφύγιο από το μελτέμι, εκτός από ανέμους ΝΑ-ΝΔ.
Από το λιμάνι μέχρι τη Χώρα υπάρχει ασφαλτόδρομος, καθώς επίσης και ένα πανέμορφο πέτρινο μονοπάτι το οποίο φωτίζεται το βράδυ.
Υπάρχουν δύο ακόμη όρμοι νοτιότερα από το Μερσίνι, στο Τσιγκούρι και το Λιβάδι, που προσφέρουν κάποιο καταφύγιο στους βοριάδες ενώ, ακόμη πιο νότια, είναι το νησάκι Οφιδούσα (Φειδού) που έχει απάνεμη παραλία.
Οι παραλίες του κόλπου της Αλιγαριάς είναι επίσης προστατευμένες από το μελτέμι. Στην ανατολική πλευρά του νησιού, προστατευμένοι από νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους βρίσκονται οι ορμίσκοι Αλμυρός και Λιόλιου, με αμμώδη βυθό, με βάθη περίπου στα 5 μ. και καλό κράτημα.