Συνταγή για το πασχαλινό παραδοσιακό γλυκό των Μικρών Κυκλάδων από τη Σχοινούσσα.Στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, η γαστρονομική παράδοση απαιτεί τα μελιτίνια (μικρά τάρτακια με γέμιση μυτζήθρας) στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά και στα σπίτια και στις ταβέρνες οπού σερβίρονται έως του Αγίου Πνεύματος.
Οδηγίες Παρασκευής:
Για το φύλλο:
- Βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπόλ και τα ανακατεύουμε αργά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ χειρός στην πιο αργή ταχύτητα).
Για τη γέμιση:
- Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα υλικά του φύλλου και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι. To αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε το φύλλο και με ένα ποτήρι σχηματίζουμε στρόγγυλες βάσεις τις οποίες κόβουμε προσεκτικά.
- Τοποθετούμε μια κουτάλια της σούπας γέμιση σε κάθε θυμαράκι και ανασηκώνουμε τις Άκρες της ζύμης πιέζοντας τες έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα “καλαθάκι”.
- Τα βάζουμε σένα ταψί και τα ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Τα στολίζουμε με κανέλα.
Υλικά για το φύλλο :
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτηρο
- 1 αυγό
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- 1 κιλό αλεύρι φαρίνα κόκκινο
Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κιλό μυτζήθρα (μαλακιά)
- 1/2 κιλό ζαχαρη
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα
Πηγή | Ευδοκία Νομικού, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου ‘Ηλιοβασίλεμα’ Σχοινούσα |