Η φάβα ή «το φάβα» όπως λένε στη Σχοινούσα, είναι ένα βασικό νηστίσιμο πιάτο επειδή περιέχει πολλές βιταμίνες. Εδώ παρουσιάζουμε μερικές αγαπημένες συνταγές- κλασσικές αλλά και πιο γκουρμέ.
ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 1: ΦΑΒΑ ΚΛΑΣΙΚΗ
Οδηγίες Παρασκευής: Καθαρίζουμε τη φαβα. Σε μια χαμηλή, αλλά φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη φάβα και το δενδρολίβανο. Τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν και μετά προσθέτουμε νερό. Σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα. Ξαφρίζουμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Μόλις έχει πιει τα υγρά του είναι έτοιμο. Προσθέτουμε λιγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λιώσει ή τη λιώνουμε στο μπλέντερ. Σερβίρουμε με λαδάκι και κρεμμύδι.
Υλικά:
- 500 γρ φάβα (Σχοινούσας)
- 1,5 lt νερό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 καρότα μετρίου μεγέθους
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 2: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ
-
Ίδιος τρόπος παρασκευής με την παραπάνω συνταγή (φάβα κλασική).
Στο σερβίρισμα όμως μπορούμε να την παρουσιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους. - Α: Με σοταρισμένη λούντζα Μυκόνου
- Β: Με μαριναρισμένο γαύρο, με σιναπόσπορο και μαραθόρυζα
- Γ: Με κάπαρη γιαχνί
- Δ: Με λιαστό χταπόδι ψητό : Με κάπαρι και λιαστή ντομάτα
ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 3: ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Οδηγίες Παρασκευής: Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια μπασίνα και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για 2 ώρες. Φτιάχνουμε μετά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά.
Υλικά:
- 300gr φάβα (βρασμένη όπως στη συνταγή ΦΑΒΑ ΚΛΑΣIKΗ)
- 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μια χούφτα φρέσκος βασιλικός
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 αυγό Λίγο ελαιόλαδο
- Γλυκιά πάπρικά
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 4: ΣΟYΠΑ ΦΑΒΑΣ
Οδηγίες Παρασκευής: Σοτάρουμε τα λαχανικά όλα μαζί με τη φάβα μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά σβήνουμε με το λευκό κρασί. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και τους κύβους. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει.
Σημείωση: Αν φτιάξουμε μόνοι μας κοτόζουμο, το οποίο μπορεί να γίνει με καρκάσες κοτόπουλου και με διάφορα λαχανικά και νερό. Αφού τα βράσουμε όλα μαζί για 1 ώρα ρίχνουμε μόνο το κοτόζουμο και δεν χρησιμοποιούμε νερό.
Υλικά:
- 1kg φάβα
- 1,5 κρεμμύδι ξηρό
- 3 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδα
- 1 πράσο (μόνο το λευκό του μέρος)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 κύβοι Knorr κότας ή κοτόζουμο
Πηγή | Σεφ Παντελής Αθανασιάδης , «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» |