Η αρχαία ελληνική μυθολογία συνεχίζει να μαγεύει όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Γεμάτη θαυμαστές ιστορίες έρωτα και περιπέτειας, με θεούς και θεές, ήρωες και κακούς, η μυθολογία μπλέκει σε αξεδιάλυτο κουβάρι τα γεγονότα με τη μυθοπλασία, τον θρύλο με την ιστορία, την πραγματικότητα με τη φαντασία. …
Στη Νάξο οι επισκέπτες θα δουν από κοντά πολλά τέτοια αρχαία μνημεία, έργα τέχνης, τοποθεσίες, ιερά και ναούς και θα γνωρίσουν τους μύθους και τις αφηγήσεις που τους περιβάλλουν, μύθους με ζωή ολόκληρων χιλιετιών.
Η πλέον γνωστή μυθική ιστορία αγάπης που συνδέεται με το νησί είναι αυτή της Αριάδνης και του Διόνυσου. Η ιστορία διαδραματίστηκε στο νησάκι Παλάτια, όπου τον 6ο αιώνα π.Χ. χτίστηκε ο ναός του Απόλλωνα, από τον οποίο σήμερα διατηρούνται κάποια τμήματα μαζί με την επιβλητική πύλη του ναού, που οι ντόπιοι ονόμασαν Πορτάρα. Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, η Αριάδνη και ο βασιλιάς Θησέας σταμάτησαν για να ξεκουραστούν, επιστρέφοντας από την Κρήτη. Εκεί ο θεός Διόνυσος ερωτεύτηκε παράφορα την όμορφη Αριάδνη, την ώρα που κοιμόταν.
Σύμφωνα με την Ναξιώτικη εκδοχή του μύθου…
Η Αριάδνη, πριγκίπισσα της Κρήτης, και κόρη του βασιλιά Μίνωα, βοήθησε τον Θησέα, τον γιο του βασιλιά της Αθήνας, να σκοτώσει τον φοβερό Μινώταυρο, που ήταν ένα τέρας, μισός ταύρος και μισός άνθρωπος. Στη συνέχεια η Αριάδνη δραπέτευσε από το παλάτι μαζί με τον Θησέα. Στο ταξίδι του γυρισμού τους στην Αθήνα, σταμάτησαν στη Νάξο. Η Αριάδνη κουρασμένη έπεσε να κοιμηθεί στην παραλία του νησιού Παλάτια, ενώ ο Θησέας κοιμήθηκε πάνω στο πλοίο μαζί με τους συντρόφους του.
Στο μεταξύ ο Διόνυσος, θεός του κρασιού και της χαράς, που κατοικούσε στο νησί (σε αυτόν αποδίδουν τη γονιμότητα της ναξιώτικης γης, που βγάζει πολλά και καλά σταφύλια), είδε την όμορφη Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Θησέα στον ύπνο του, με τη μορφή ονείρου, πείθοντάς τον να εγκαταλείψει την Αριάδνη. Όταν η Αριάδνη ξύπνησε και κατάλαβε ότι ο αγαπημένος της την είχε εγκαταλείψει, παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο, ο οποίος την οδήγησε στη Νάξο και στο βουνό Δριός, που σήμερα ονομάζεται Κόρωνος, και από εκεί στο βουνό Όλυμπος, κατοικία των θεών.
Χρόνο με το χρόνο, για χιλιάδες χρόνια, η γενέτειρα αυτών των μυθικών χαρακτήρων, ο τοποθεσίες που συνευρέθηκαν και τα αρχαία μνημεία που χτίστηκαν προς τιμήν τους, συνεχίζουν να εμπνέουν τους επισκέπτες, αλλά και τους καλλιτέχνες.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο κλασσικός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους, εμπνευσμένος από την ιστορία της Αριάδνης στη Νάξο, ολοκλήρωσε την όπερα, Ariadne auf Naxos.
Έργα τέχνης και αρχαία αντικείμενα, όπως βάζα, γλυπτά, αμφορείς και ζωφόροι, που αναπαριστούν την ηρωίδα και τον θεό, μπορείτε να δείτε στα αρχαιολογικά μουσεία όλης της Ελλάδας και ειδικότερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες πίνακες που εκτίθενται στα μουσεία όλου του κόσμου. Η Αριάδνη και ο Διόνυσος, όπως αναπαριστώνται σε έργα τέχνης σε όλο τον κόσμο:
Καλλιτέχνης: Giorgio de Chirico (Ιταλός, ελληνικής καταγωγής, 1888-1978)
Τίτλος έργου: Ariadne (1913)
Εκτίθεται στο: The Metropolitan Museum of Art (New York, USA)
Καλλιτέχνης: Eugene Delacroix (Γάλλος, 1798-1863)
Τίτλος έργου: Autumn, Bacchus and Ariadne (1856-1863)
Εκτίθεται στο: São Paulo Museum of Art, São Paulo, Brazil
Καλλιτέχνης: Asher B. Durand (Αμερικανός, 1796–1886)
Τίτλος έργου: Ariadne (μεταξύ 1831–35)
Εκτίθεται στο: The Metropolitan Museum of Art (New York, USA)
Καλλιτέχνης: John Vanderlyn (Αμερικανός, 1775-1852)
Τίτλος έργου: Ariadne Asleep on the Island of Naxos (1809-14)
Εκτίθεται στο: Pennsylvania Academy of the Fine Arts, (Philadelphia, USA)
Καλλιτέχνης: Gustavus Hesselius (Ελβετός, 1682-1755)
Τίτλος έργου: Bacchus and Ariadne (1725)
Εκτίθεται στο: The Detroit Institute of the Arts (Detroit, Mich., USA)
Καλλιτέχνης: Sebastiano Ricci (Iταλός, 1659-1734)
Τίτλος έργου: Bacchus and Ariadne (πιθανόν 1700-10)
Εκτίθεται στο: The National Gallery, London
Καλλιτέχνης: Charles-Joseph Natoire (Γάλλος, 1700-1777)
Τίτλος έργου: Bacchus and Ariadne (1763-1774)
Εκτίθεται στο: Hermitage Museum, St. Petersburg
Καλλιτέχνης: Angelica Kauffmann (Ελβετή, 1741 – 1807)
Τίτλος έργου: Ariadne Abandoned by Theseus (1774)
Εκτίθεται στο: The Museum of Fine Arts, Houston
Καλλιτέχνης: Angelica Kauffmann (Ελβετή, 1741 – 1807)
Τίτλος έργου: Bacchus Discovering the Sleeping Ariadne on Naxos (1764)
Εκτίθεται στο: Vorarlberg Museum, Bregenz (πρώην Vorarlberger Landesmuseum, VLM)
Καλλιτέχνης: Alessandro Turchi (1578-1649)
Τίτλος έργου: Painting Bacchus and Ariadne (αρχές 1630)
Εκτίθεται στο: Hermitage Museum, St. Petersburg
Καλλιτέχνης: Titian (Iταλός, 1488-1576)
Τίτλος έργου: Bacchus and Ariadne (1520-3)
Εκτίθεται στο: The National Gallery, London