Οι Απόκριες γιορτάζονται με μοναδικό τρόπο στο νησί της Νάξου. Τα έθιμα της Αποκριάς αποτελούν ανάμνηση των αρχαίων Διονυσιακών εορτών ενώ και χρονικά συμπίπτουν με τα αρχαία Ανθεστήρια.
Την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς στις πλατείες και στα προαύλια των εκκλησιών πολλών χωριών της Νάξου στήνεται αποκριάτικο γλέντι με βιολιά, τσαμπούνες και ντουμπάκια (τύμπανα).
Η πομπή καταλήγει στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου οι κουδουνάτοι ενσωματώνονται με τους υπόλοιπους μασκαράδες και με τη συνοδεία της τσαμπούνας και του τουμπακιού, ξεκινούν γλέντι με τραγούδια και χορούς που διαρκούν έως αργά το βράδυ.
Παράλληλο είναι το έθιμο με τους «κορδελάτους» και τους «φουστανελάτους» που μπορείτε να δείτε την καθαρά Δευτέρα στη Γαλήνη και στις Εγγαρές. Το έθιμο θέλει τους νέους του χωριού, φορώντας χρωματιστές κορδέλες ή φουστανέλες αντίστοιχα, να σχηματίζουν ομάδες, τα μπαϊράκια, με αρχηγό τον μπαϊραχτάρη, αυτόν δηλαδή που κρατάει το μπαϊράκι της ομάδας, που είναι ένα χοντρό καλάμι με χρωματιστό μαντήλι στην άκρη, και να τιμούν με την επίσκεψη τους τις γυναίκες των διπλανών χωριών, χορεύοντας μαζί τους στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία βιολιών και λαούτων. Με τη σειρά τους οι γυναίκες του κάθε χωριού περιποιούνται με φαγητά γλυκά και κρασί τους άντρες για να τους ευχαριστήσουν. Παλαιότερα, το συγκεκριμένο έθιμο ήταν κι ένας τρόπος να γνωριστούν μεταξύ τους οι νέοι από διαφορετικά χωριά και έτσι προέκυπταν και πολλοί γάμοι. Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν με ζήλο το έθιμο και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.