Τα καρνάγια, συνεργεία που φροντίζουν και συντηρούν τα ξύλινα καΐκια και σκάφη, τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται όλο και λιγότερα. Κάποτε, όταν υπήρχε μεγάλη παραγωγή ξύλινων σκαφών, η Ελλάδα παρείχε το μεγαλύτερο αριθμό καρνάγιων και ναυπηγείων στην περιοχή της Μεσογείου: στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, και σε δεκάδες άλλους θαλάσσιους κόμβους, παντού υπήρχε ένα καρνάγιο να εξυπηρετήσει.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η μείωση της παράγωγης ξύλινων σκαφών δημιούργησε πρόβλημα για τα παραδοσιακά καρνάγια με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά από αυτά.
Όχι όμως και στα Κουφονήσια.
Τουλάχιστον όχι για το καρνάγιο των αδελφών Πράσινου.
«Αυτό το καρνάγιο άνοιξε για πρώτη φορά το 1965,» λέει ο Γιάννης Πράσινος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη έχουν αναλάβει την επισκευή και ανακαίνιση πολλών ξύλινων σκαφών και καϊκιών της περιοχής από το 1987, τότε που αγόρασαν την επιχείρηση. «Το δικό μας είναι ένα πολύ μικρό καρνάγιο», μας λέει, «αλλά εξακολουθούμε να διατηρούμε τις παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης, κάτι το οποίο δεν είναι και εύκολο».
Το βάρος, η διαδικασία να ανεβάσεις την βάρκα στα «βάζια” (ξύλινες σχάρες), είναι δύσκολη δουλειά. Όλα γίνονται με το χέρι, χωρίς τροχήλατη βάση.
«Διαφορετικά» λέει ο Γιάννης, “θα υπήρχε τσιμέντο παντού».
Αντ’αυτού, το καρνάγιο – 800 μέτρα από το λιμάνι του νησιού, στην παραλία Λουτρό μπροστά από τον ανεμόμυλο και τη μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου – είναι ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία του νησιού: ένα υπαίθριο
«ζωντανό» μουσείο με πολύχρωμα καΐκια σαν “εν δράση αγάλματα».
Στηριγμένα στις ξύλινες πλατφόρμες, περιμένουν να λάβουν την περιποίηση τους από τους αδελφούς Πράσινου.
Ο Γιάννης πιστεύει ότι θα ξανά υπάρξει η ανάγκη ενός καρνάγιου όπως υπάρχει η ανάγκη της επιστροφής περισσότερων ανθρώπων στην απλή ζωή των νησιών και των χωριών. «Η κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει πίσω τη δόξα του καρνάγιου», λέει, «οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζωή της πόλης είναι αγχωτική, δύσκολη και ακριβή.
Ο άνθρωπος που θα γυρίσει να ζήσει στο νησί θα πρέπει να γίνει ψαράς. Και ένας ψαράς θα χρειαστεί τη βάρκα του. Και τα ξύλινα σκάφη, όπως έχει αποδειχθεί, έχουν διαχρονική αξία».
Για να επισκεφτείτε το καρνάγιο στο Άνω Κουφονήσι, ακολουθείστε τον παραλιακό δρόμο δυτικά προς την παραλία Λουτρό και θα το βρείτε μόλις 800 μέτρα από το λιμάνι.